Ultimate Garden Entertaining with an Outdoor Kitchen and Dining Space

The challenge

The owners of this detached house in Gotham, Nottinghamshire had an extremely long garden that was mainly laid to lawn with an ageing patio at either end.

Their intention was to transform the garden into an extension of their home with a fully operational kitchen and dining area with plenty of space for entertaining guests. And one other request – somewhere for our client to practice his golf swing!

The concept

The main feature of this design was the stunning dining and entertainment area we created complete with gas barbecue, under counter fridge and double drawer. By building these features into surrounding white rendered walls, we crafted an eye-catching and stylish outdoor kitchen.

Alongside the kitchen, we built a dining area with a fire pit and space for surrounding tables and chairs. To complete the construction of these ‘outdoor rooms’ we introduced a lighting scheme around the garden and driveway, so our clients could enjoy entertaining late into the evening.

At the start of the project, we installed concrete foundations for the walling, fire pit seating and barbecue area to an approximate depth of 300mm to give maximum strength to the walling. All existing paving, concrete, gravel, lawn, rubble, and other rubbish was removed, and preparation of groundwork and drainage for new hard standings included inset manhole covers and Aco channels to ensure efficient water run-off.

Using Marshalls Tegula paving in Pennant Grey and natural stone setts in Silver Birch we laid patios linked by floating steps to give easy access to both levels of the garden. To add focal points to different parts of the garden, we installed two water features to bring sound and interest to our design.

On one side of the new path, we laid topsoil and Elliotts medallion fine quality turf to create a fresh lawn while on the other we installed artificial turf so our client could practice golfing without any damage to the turfed lawn.

Top soil and compost were used to make healthy beds for our low maintenance planting scheme – specially designed to attract wildlife and bring all-year-round interest with a mix of colours and scents. To help take care of the beds when our clients were away from home, we incorporated an irrigation system – making the garden even easier to maintain.

Next, we constructed trellis screening and a built-in bench made of tanalised pressure treated timbers and installed a new gate with a tongue and groove panel surround to give extra height and privacy at the side of the house.

Finally, fencing was erected along the left-hand side of the garden using feather edged panels with concrete post and gravel boards. This provided additional security and screening.

 

The conclusion

This garden has the ‘wow’ factor in abundance. Guests are completely taken aback when they walk out of the patio doors to see the spectacular entertainment space. Needless to say, our clients were highly satisfied with the result.

And to ensure our garden landscape design stays looking magnificent, we included 18 months complimentary lawn care carried out by Green Thumb lawn specialists and a complimentary maintenance visit 12 months after completion of the project.

 

No comments yet.

Leave a Reply