Out with the Old, in with the New

The challenge

The owners of this charming garden

 in Leicester wanted us to redesign their outdoor space so that it was more accessible and easier to maintain.

Basically, they wanted fewer steps and less mature plants to maintain. At present, the garden was overcrowded with multiple levels to navigate; the paving and pathway were in need of replacing, and many of the plants had to be taken out or reshaped.

The primary focus for our designer was to take away the multiple tiers and make the garden more level and less complicated. We wanted to introduce a simple, classic design that would make use of the whole garden.

The concept

We removed the existing paving, lawn and rubble so we could focus on building a new wall and steps to make the garden easier to navigate. We did this using Marshalite walling to create steps that gently flowed into the garden.

The pathway that forms an extension to the steps was constructed using traditional Tegula bricks. This new path runs passed the raised flower beds and provides access all the way around the garden. The bricks also contour the lawn and beds to offer easy maintenance edging.

To create a new and larger patio, we used Indian sandstone paving to produce an expansive seating area and steps. All Indian sandstone paving was laid on full mortar beds and grouted using a resin-based eco grout to reduce weeds growing between the joints of the paving.

New fencing was installed along the left-hand side of the garden using concrete post and gravel boards. The posts were concreted approximately 2ft into the ground to give maximum support.

We created a better level and more usable lawn using top soil and Elliotts medallion fine turf. Rather than a plain long strip of grass, we used curves to produce a smaller, more informal lawn.

Pressure treated sleepers were used to form timber raised beds along both sides of the garden. The sleepers were concreted into the ground and lined with a damp proof membrane to give protection from water and soil sitting against the back of the treated wood. We raised the sleepers out of the ground so that they would flow with the fall of the land.

Using soft top soils, we backfilled the raised sleeper flower beds in preparation for a new planting scheme and to make the flower beds easier to maintain.

When preparing the groundwork and drainage for new hard standings, we made sure that surface water would run off the paving and pathways – and not collect to form puddles.

The conclusion

Once the garden was in place, our clients had a consultation with our plant designer to finalise the planting scheme in more detail. The finished result was a garden that was now much simpler to navigate and much easier to maintain.

With 18 months of lawn care provided by grass specialists, the lawn will stay looking pristine while our complimentary maintenance visit twelve months after completion will ensure the garden’s performance carries on exceeding expectations!

No comments yet.

Leave a Reply