A Fun-Filled Garden with Sunken Trampoline and Relaxing Hot Tub

The challenge

The owners of this stylish house in the village of Cosby in Leicestershire asked if we could completely redesign their rear garden space.

What they had in mind was to include a host of fun features and sink them into the ground – these included a trampoline, hot tub and fire pit.

The concept

To start with, we removed the existing lawn, gravel and other rubble to create a new footprint for our garden design.

Next, we set to work on the stand out feature of the new garden, a sunken brick fire pit with surround and stone seating. Using raised rendered walling to form the framework, we constructed two linear steps flowing around the sides of the sunken area to gain access.

We then surrounded the fire pit with planed timber screening to provide privacy and a contemporary backdrop to the feature area. To give maximum strength to the walling, fire pit and seating space, we installed concrete foundations to an approximate depth of 300mm.

For the paving, we matched existing patio paving and created a pathway from Tegula blocks to provide access from the main patio to the decking and fire pit areas. We laid all paving on full mortar beds and grouted using a resin-based eco grout to reduce weeds growing between stones.

A fun feature of this garden is the trampoline, and at our clients’ request, we sunk it into the ground. The walls surrounding the trampoline are supported with pressure treated timbers to prevent soil from falling into the hole. These timber sleepers are lined with a damp proof membrane and concreted in to give maximum support.

The next fun feature was the hot tub, which was sunk into the new decking area approximately 1ft above ground level. We used black composite decking around the hot tub with access points as necessary. We also liaised with the hot tub company to ensure we provided the required support for a smooth installation.

Running alongside the decking is a low-level scotch pebble bed while around the back of the decking and sunken fire pit we installed planting beds. These new beds were edged using existing rockery stones as we cleaned out and revamped the rockery to make it easier to maintain.

To introduce colour, scent and give all-year-round interest, we devised a low maintenance planting scheme that’s attractive to wildlife. For the grass, we installed topsoil and Elliotts medallion fine quality turf to create a lawn that flows around the garden.

To finish, a lighting scheme was introduced to give subtle lighting and allow our clients to stay outdoors late into the evening. We also installed a utility space in the corner of the garden to house a shed.

The conclusion

With its playful features and relaxing seating space, this charming garden can be enjoyed to the full by the whole family.

This is a design that focusses on pleasure, and for our team, it was all about creating a fun-filled outdoor space that requires little maintenance. To ensure it’s achieving its objectives, we will pay a complimentary maintenance visit in about 12 months’ time to check that everything is still looking fabulous.

No comments yet.

Leave a Reply