A Design Perfect for a Period Property

The challenge

The owners of this beautiful period property in Warwick wanted us to renovate the garden area by their swimming pool.

However, as this was a listed building, there were restrictions around what we could do. Our priority was to retain the charm and character of the building and come up with a design that would blend in and enhance the existing appearance of the house and garden.

The concept

The two key aspects in this design were the patio and terrace plus the swimming pool surround. It was essential that we used high-quality materials that would combine seamlessly with existing stonework.

For the new patio and terrace, we used Symphony Buff paving as its neutral tones complimented the red brickwork of the surrounding buildings. Around the sides of the swimming pool, we installed bull nosed Haddon stone. The rounded edges of the stones provided gentle contours along the rim of the pool – they will also help to stop surface water running from the paving into the pool.

Next, we constructed a composite decking platform using mill-board coppered Oak. This had the effect of breaking up the mass of paving and providing a separate relaxation space. Over the decking area, we built at planed timber pergola to add height, interest and a focal point to the design.

We used rendered walling to create new raised beds. As these raised beds are self-contained, they don’t impact on the listing building wall that is already in situ. Further white rendered walling will be used to form other raised beds, seating and fire-pit areas that will be located in a different section of the garden.

Introducing low-level flowerbeds helps to break up the long expanses of paving and brings colour and interest to the garden. Top soil and compost were dug into other beds where our low maintenance planting scheme was installed to attract wildlife and give colour and scent.

The existing walls and steps were not to be touched – only tidied up. This way, we could retain the look of the period property. An acid wash of all the stone and balustrade was carried out at the end of the project to enhance the vibrancy of the stone. Paving that was replaced was retained and stored on site so it can be reused around the vegetable gardens.

During preparation of groundwork for new hard standings, we included drainage across the boiler house to capture any surface water running off the paved areas.

The conclusion

Our clients were delighted that we had managed to transform this section of their garden while ensuring our design fitted in with the existing character of the property.

This was a carefully planned landscape design that was worked out to the last detail. We wanted to be as sensitive as possible, bearing in mind the properties listed building status, and ensure that every aspect fitted in perfectly.

Usually our designs stand out, but in this case, it was our intention to blend in harmoniously. In twelve months’ time, we’ll carry out a complimentary maintenance visit to ensure everything is still looking pristine and in place.

No comments yet.

Leave a Reply