Charming and contemporary – a garden for all seasons

Charming and contemporary – a garden for all seasonsThe challenge

The owners of this delightful period property in Cosby, Leicestershire wanted a really special garden design that would suit their unique home.

As well as offering plenty of seating space where they can entertain, they also wanted their new garden to be full of colour and interesting features.

 

The concept

Our first task was to remove existing paving, steps, weeds, gravel, and lawn, which was taken away for recycling.

Then came the preparation of groundworks and drainage for the new patio and paving as well as the incorporation of recessed manhole covers and Aco drainage channels. In any paved areas, drainage channels are a must as they prevent surface water running off and flooding or forming puddles.

Next, we installed concrete foundations for the new steps, which will provide easy access in and out of the house. We built the steps using Buff brown landscape walling bricks to match the colours of the sandstone patio.

Sahara sandstone paving was used for the patio space, pathways and seating areas and laid onto full mortar beds and grouted using a resin-based grouting compound to prevent weeds from growing through. Traditional Marshalls Tegula setts created new pathways that linked up with existing paths in the front garden and around the back of the house to the driveway.

Between the patio and shed, we laid a geotextile weed membrane and a layer of Cotswold chippings that we levelled over the membrane to reduce maintenance and give access to the utility area. Next, we placed stepping stones to create a pathway through the gravel.

Block edgings flowed around the shapes of the garden and were used to form a circular feature to break up the sandstone paving and add a focal point to the patio space.

To bring life and sound to the garden, we installed a natural rock monolith water feature with water cascading down onto cobbles and pebbles.

Between the steps, we built a sleeper flowerbed using pressure treated timbers, fixed together with 4×4 posts and timber lock fixing screws for maximum support. The support posts were concreted into the ground.

To screen off the side of the garden from the street, we erected trellis screening to provide extra privacy for when our clients are sitting outside. Meanwhile, using pressure-treated timbers, we installed a picket gate at the front of the house to replace the existing one and a new double gate at the back of the house by the driveway.

The conclusion

As the house has a character and period charm all of its own, we wanted to create a landscape that would complement this. Therefore, we made sure our design and the materials we used would blend in perfectly with the exterior of the property.

And this was a garden landscape our designer could really get his teeth into with plenty of space to play with and lots of features to incorporate. Our clients now have spacious seating areas where they can entertain, and charming pathways that wind their way around the garden to give access throughout.

Members of our team will pay a complimentary maintenance visit in 12 months’ time to make sure everything in this garden is still coming up roses!

No comments yet.

Leave a Reply