A Wildlife-Friendly Two-Tier Garden

 

The challenge

Wildlife Friendly Challenge

The problem with the back garden of this modern property in Thornton, Leicestershire was that it sloped steeply downwards away from the house. This meant the end of the garden was hardly used.

Our challenge was to come up with a design that made the most of all the space available, so our clients could enjoy their garden to the full.

The concept

Our first task was to remove the existing lawn, rubble and waste and prepare for hard standings including introducing drainage channels to capture surface water running from the newly paved areas. This is essential in a garden such as this to prevent flooding of the lawn and flowerbeds.

Our landscape design divided the garden into tiers, so we could create two level sections with steps linking them. This meant building a retaining wall to support the patio outside the bifold doors.

This seating space was then laid with Indian sandstone and Tegula paving, as was the lower patio, to give our clients two usable seating areas from which they can enjoy the garden. All paving was laid on full mortar beds and grouted using a resin-based eco grout to reduce weeds growing between the joints. We laid the paving so that it flowed down the side of the house through the gate to meet with the driveway.

A highlight of the upper patio was the natural rock waterfall and small open water wildlife pond we created. This will bring life and sound and make an attractive focal point that’s viewable from all sections of the garden.

We installed a sleeper retaining wall to retain the land from the top level and constructed a flatter lawn that will be far easier to maintain than the previous lawn. For the newly shaped lawn, we used top soil and Elliott’s medallion turf to produce a level and more manageable grass area that will run flush with paving and edgings.

We cleared the bottom section of the garden, and around existing trees, we spread bark chippings on weed reducing membrane. This will cut down on the maintenance needed in this part of the garden and create a small woodland area perfect for wildlife.

In preparation for the planting scheme devised by our plant designer, we laid top soil and compost. Some existing plants were to be kept and relocated, and we also introduced new plants to attract wildlife and bring colour, scent and all year-round interest.

Finally, next to the current utility section we installed Cotswold gravel to tidy up this area. Plus, we fitted a new gate made of pressure treated timber at the side of the house for extra security.

The conclusion

We started work on this garden back in January, and it took just ten days to complete the makeover.

Our clients now have a delightful garden with a choice of two new seating areas where they can relax and enjoy their morning coffee. To ensure the garden stays looking fantastic, we’ll pay a complimentary maintenance visit in twelve months’ time.

We’ve also arranged for twelve months of lawn care to be provided by lawn specialists to ensure the lawn stays green and healthy.

No comments yet.

Leave a Reply