A Garden Designed for Entertainment

 

The challenge

A Garden Designed for EntertainmentOur clients, based in Rugby, asked us to completely redesign their rear garden.

The garden sloped upwards away from the house and currently felt quite disjointed with no cohesion or links. The existing steps and paving were in urgent need of replacing, and ageing plants had to be removed.

Our task was to turn this neglected outdoor space into a stylish setting for some high-quality hospitality.

The concept

Central to this design were the seating and entertainment spaces. To accommodate these sections, we prepared groundworks, foundations and drainage for a new stone seating patio.

White rendered walling and bull-nosed steps were installed to allow access to the second tier of the garden and to create a large usable space on the first level. We laid concrete foundations for new walling, stone seating, and the kitchen and fire pit sections to an approximate depth of 300mm.

Sawn Versuro paving was used for the patio space and seating area while Marshalls Pennant grey Tegula setts were laid to form the contours and flow around the grass to provide easy maintenance and a permanent shape to the lawn.

We also used Pennant grey Tegulas to define the shape of the paving and fire pit space. All paving was laid on full mortar beds and grouted using a resin-based grouting compound. This will set solid and prevent weeds from growing through the joints of the paving. We installed Aco drains along the back of the house to capture any surface water running from the paving.

The raised outdoor kitchen and entertainment area were constructed with sawn stone cladding and sawn stone surfaces. The kitchen includes a built-in 4 burner BBQ, an under-counter double fridge and a built-in bar section. Over the top, we erected a timber structure out of pressure treated timbers with a waterproof cedar shingle roof to cover both the outdoor kitchen and entertainment area and to protect from the rain.

The fire pit was sunken in at the current lawn height to create a cosy spot in the corner of the garden. Another highlight is the blade water feature installed in the top flowerbed to give an additional focal point and bring sound and interest to the garden.

On a practical note, feather-edge fencing was erected along the back and right-hand side of the garden using concrete post and gravel boards. The level of the fence accommodates the surrounding garden while a new gate with security bolt located at the side of the house was fitted to match the fencing.

For the grass, we installed top soil and Elliott’s medallion turn to create a level and more usable lawn. We also dug top soil and compost into the flowerbeds in preparation for the new planting scheme.

Our clients had requested a low maintenance planting scheme, and after discussions with our plant designer, we introduced plants to add all year-round fragrance, colour and interest.

 

The conclusion

This landscape garden design offers the ultimate in home outdoor entertaining – complete with fire pit, built-in seating and a fully operational kitchen.

To ensure it stays looking fantastic we will pay four complimentary maintenance visits over the next 12 months to keep everything looking fresh and new.

No comments yet.

Leave a Reply