A Warm and Welcoming Outdoor Setting

The challenge

Empty gardenThe owners of this modern property located in Kibworth in the Harborough district of Leicestershire wanted us to transform their garden.

At present, the garden had no original features and was merely turfed throughout. Our clients wanted an outdoor space that would complement their lifestyle.

What they were looking for was a stylish garden where they could sit and relax and entertain friends. Ideally, they wanted more than one seating area, plus a section for a barbeque and the inclusion of a fire pit.

The concept

Fire pit designOur designer set to work and drafted a plan that incorporated different types of seating area. We wanted a garden design that fitted in with the style of the house and the lifestyle of its occupants.

Using Indian sandstone paving we created a patio outside the French windows. The contemporary multi-shaped and multi-toned stones in muted shades of reds, browns and greens brought a warm colour to the garden. Pennant grey edging and traditional infill were used for the path and barbeque section, with rumbled setts used for the pathway.

Inset into the corner of the garden, we built a permanent semi-circular seat made from Abbey Stone walling in Mellow York. This new seating area was made all the more attractive by the addition of a fire pit constructed using the same walling.

Behind this, we erected retaining timbers to stop the back fence from rotting due to the soil. The pale wood also provided a striking backdrop to this eye-catching corner.

On either side of the new seating area, we created borders using key kerb setts to raise the flowerbeds. Geotextile membrane was laid to prevent weeds and give strength allowing for a varied planting scheme. We chose cordylines; grasses; conifers and other low-growing shrubs in contrasting shades of reds and greens to form a colourful but low maintenance display.

At the centre of the garden was a new lawn that we contoured and laid with fresh turf. We significantly reduced the amount of space given over to lawn, as we wanted our clients to be able to enjoy their garden without needing to do too much work.

While reducing the size of the lawn, we had increased the extent of paving. To ensure that rainwater could still drain away freely, we fitted simple Aco drainage channels around the edge of the paved areas to prevent puddles forming.

The conclusion

Coloured pavingOur clients were delighted with our garden design ideas and loved the way we had incorporated all their requirements into an innovative scheme.

The landscape design we employed made efficient use of every section of the garden and highlighted particular features. Now when you step out from the house, your eye is drawn to the distinctive circular seat and fire pit in the corner.

An overall impression of warmth is emphasised by the red, brown and green tones used in both the planting scheme and the sandstone paving. This makes the garden a welcoming place that’s perfect for relaxing and socialising.

 

 

 

No comments yet.

Leave a Reply