Rustic raised ponds and cascading water features

The challenge

Patio before work was completedThe owners of this large character property located in the small village of Bitteswell close to Lutterworth were looking to add interest to their garden.

Although the house had plenty of charm, the garden was lacking in features and consisted mainly of lawn with a gravelled patch close to the house. Apart from some rows of dull square paving slabs outside the patio door, there were no seating places and not much to look at in the garden apart from a greenhouse, which the owners wanted to screen from view.

 The concept

Patio and water feature garden designOur clients were keen to have a raised pond, and our designer wanted this to be clearly visible from the new patio.

Using natural sandstone we created a walled pond with a rising rockery at the back to allow a waterfall to cascade down over slate ledges into the pond below. We constructed the pond on the new patio area in front of the greenhouse. After we’d finished the water feature design, we placed a trellis panel to the rear of the pond, to hide the greenhouse from sight.

Using different sizes and shades of natural sandstone, we laid a contoured patio leading from the house down to the pond. Eco-grouting compound was used to give a durable and hardwearing finish to the paved area.

We used the same shades of natural sandstone to form a new pathway leading to the front door. The red orange tones of the stones worked well against the original red brickwork of the garden wall.

The addition of a retro lamppost positioned in a circular bed inset into the patio added to the bistro-feel of this new seating area. Grey edging blocks were used to define the patio and outline the feature lighting circle.

We used the same grey edging blocks to form the curves of the new lawn. An approach often used in landscape gardening is to reshape lawns and borders with gentle contours to soften the look of the garden. This strategy worked well in the structure of this garden, and we were able to retain some mature trees in the newly curved borders.

Tanalised timbers were used to construct further trellis screening panels to hide the sheds adjacent to the house from view. The owners decided on painting the woodwork a vivid shade of blue to add further colour and vibrancy to the landscape.

The conclusion

Complete garden designOur clients have told us how much they enjoy relaxing on their spacious new patio and watching the flow of the rustic water feature.

Although the lawn still plays a big part in this garden design, visual interest has been added by the inclusion of feature lighting, contemporary paving and an attractive raised pond. The simplicity and durability of the materials used make this a landscape garden design that will stand the test of time.

 

No comments yet.

Leave a Reply