Outdoor Entertainment Space Complements Indoor Swimming Pool  

The challenge

The owners of this impressive family home in Nuneaton wanted a garden that would complement their property and give them plenty of space for entertaining outside.

One of the most striking features of the house was the stunning indoor swimming pool situated behind large sliding doors that opened out onto the patio. Our clients wanted to be able to entertain guests indoors and outdoors by linking the two with new patios and pathways.

The concept

Initially, we removed the existing decking, gravel and rubble within the footprint of the new garden design, keeping back a pile of gravel for later use.

Next, we prepared the groundwork and drainage for hard standings including perforated drainage pipes to carry the surface water from the new paving areas out into the back fields.

In readiness for the new walls, stone seating, fire pit, bar and barbecue we laid concrete foundations to an approximate depth of 300mm to give maximum strength. This would provide us with a solid base on which to build the entertainment space.

To form the stone seating, fire pit, bar and barbecue we used Marshalite walling to create an eye-catching outdoor dining space. The gas barbecue was installed along with two storage cupboards – one for the gas and utilities and the other with two small drawers for storage.

Grey multi sandstone paving was laid to create new patio spaces, pathways, and seating areas while a section of wood stone planks was installed directly outside the swimming pool doors to break up the sandstone and flow out into the garden – linking all areas. All paving was laid on full mortar beds and grouted using a resin-based eco grout to reduce weeds growing between the joints.

A Tegula pathway was laid to run across the back of the hedge to give access all the way around the garden. It also provided a handy track for our client’s children to ride around. The new path was raised slightly above the gravel driveway to prevent the pea gravels from spilling into the garden area.

Finally, we made use of the pile of gravel we had put to one side to top up the extensive driveway that we had been working on. It was also handy to use this excess gravel to provide a clean and tidy finish to other areas that needed topping up.

 

The conclusion

With views across the fields, this garden makes a stunning venue to entertain guests. And with barbecue, bar, fire pit and plenty of seating space, our client’s can now socialise to their heart’s content.

This innovative design made practical use of existing materials such as the gravel and was cleverly planned to take full advantage of the views of the surrounding landscape that the garden offers.

The simplicity of the design suits the exterior of the house and its classic lines means it will not date. The durable materials we used not only look great, they also blend in with the natural surroundings of this rural property and are hardwearing enough to withstand any weather conditions.

No comments yet.

Leave a Reply