Once a Wilderness Now a Wonderland

The challenge

Garden before work was completeThe owner of this semi-detached period home needed a complete garden makeover.

Unusually, the ground of his back garden sloped upwards away from the house, and over the years it had become neglected and overgrown. Apart from a few discarded items of garden furniture and some uneven paving slabs, the only feature was a small greenhouse.

Our client wanted to transform this derelict area and turn it into an interesting space, one that needed to be walked through in order to see everything it had to offer.

Always ready for a challenge, the team set to work, cutting back the undergrowth and clearing away the broken fencing and old paving slabs.

The concept

A tiered and unique garden designBearing in mind the client’s request for a garden that should be explored to see each aspect, we devised a clever scheme.

Using trellis screens, we broke the garden up into sections. Between each trellis is a different surprise. We used soft wood decking, and adjusted the levels between partitions to make the garden accessible and maintenance free.

Trailing plants such as ivy, clematis, jasmine, honeysuckle and rambling rose could be used to grow up the trellis work. Once these have matured, they’ll obscure the view of each section, so you’ll need to walk passed the trellis to reveal what’s behind.

The trellis fencing not only introduces different levels to the garden, it also brings with it contrasting dimensions. We used new railway sleepers to create raised beds situated above ground level beds in a couple of places. This enhanced the feel of varying heights.

To add further distinction between each area, we laid a mixture of Marshalls brown multi sandstone paving in one square, yet in another we used decking to cover the surface. The whole point of this garden is to provide contrasting looks that complement each other.

A zigzag pathway covered in golden gravel leads you through the garden with a gentle single step upwards at intervals. At the end nearest the house, the greenhouse is now shielded by a trellis. Then you wind your way through a decked area, a paved square, the pond, and the two raised beds.

One of the most fun and original sections is the pond that seems to disappear under the decking. The owner told us he liked the feel of overlooking water, so we created this novel feature. Marshalls pennant grey edging stones were used, along with granite rocks in the shallow of the pond.

Border bark was used on some of the beds to keep weeds at bay. Mixtures of tall shapely trees were planted to the back, with smaller low-growing shrubs to the front. Reeds were added to the margins of the pond to give height and texture.

The conclusion

A unique and tiered gardenThis really was zero to hero. From a disused wasteland to a garden full of charm and character, plus the odd, quirky feature – this was a major makeover.

Our client was impressed at our innovative response to his request for a garden than needed to be explored to be seen in all its glory. And when the plants become more established they’ll provide further screening, which will add to the element of surprise.

No comments yet.

Leave a Reply