A Garden Design Complete with Hot Tub and Drinks Fridge

The challenge

Situated in the market town of Rugby, our client had big ideas for remodelling her back garden. Foremost, she wanted it to be a place where she could enjoy herself with her friends and socialise with a barbecue, drinks and even a hot tub.

On top of this, she wanted the garden to be chic and contemporary with plenty of features, but ultimately, it had to be easy to maintain.

The concept

Subtle grey multi sandstone paving was laid to flow around the garden with a circular feature pattern forming a stylish focal point. All the paving was grouted with an eco-fill resin compound that’s resistant to frost damage and helps to prevent weeds growing through the stones.

We then constructed white raised rendered beds to create an eye-catching structure in the corner of the garden. A small bench was built into the wall to provide casual seating by the flowerbeds.

All walling was supported by a concrete foundation and lined with damp proof membrane to give extra drainage and prevent water sitting along the back of the walls. These new walls were edged with a white beading and rendered using a monocouche render that is already coloured so doesn’t need painting.

A new decked area of pressure treated timber was introduced in the corner of the garden around the summer house and hot tub area with a small sleeper retainer step up to the platform. The decking framework was lined with a geotextile weed membrane to prevent growth from underneath.

A timber hut was constructed to house the hot tub with a waterproof overhead, and felt and brushwood roofing to soften the garden structure. New cladding was installed across the side and back to give extra protection against inclement weather and to act as a sound proof screen when partying in the garden. A small storage cupboard was installed with a weatherproof power point to accommodate a small fridge for storing food and drinks.

To add greenery to soften the design we laid an artificial lawn. A low maintenance planting scheme was also introduced to bring more colour to the garden – it incorporated privacy screening trees and sensory planting for year-round colour and interest.

A sphere water feature was installed to bring life and sound to the garden and to give a focal point looking out from the conservatory. LED lighting was positioned to provide subtle illumination around the garden and highlight certain areas such as the water feature.

Because of the level of earth, we excavated new drainage points under the lawn and decking area to prevent sitting water or flooding. We also installed new fencing around the garden using concrete posts and gravel boards with feather edge panels as well as two new gates to give extra security.

The conclusion

Our client loved her new garden and couldn’t wait to invite her family and friends around to see all the new features.

The great thing about this design is that although it incorporates many active elements such as seating spaces, a barbeque area, a hot tub hut and even a fridge cupboard – it still manages to be low maintenance.

This is a garden that is going to get a lot of use during the course of the year and despite this, it will still look great without any effort.

No comments yet.

Leave a Reply