A Fun Functional Family Garden

The challenge

Garden before the project beganThe extensive garden of this large detached farmhouse in Nottingham had become rather neglected over the years. Old bricks, log piles, and other discarded objects cluttered the space, and the majority of the land was not being used effectively.

The owner asked if we could turn this underperforming garden into a place that was stylish and child-friendly. He wanted it to become functional and modern rather than messy and difficult to navigate. Ideally, a comfortable environment where his wife could entertain friends or relax in the sunshine.

The concept

Contemporary garden design planWe cleared away the clutter and began to draw up a plan. The lawn was an important feature of the garden, and we wanted it to look as stunning as possible. Laying new turf gives a wonderfully lush green lawn, and it has the advantage of being instantly useable.

Two contrasting patios were conceived. Near to the house, we used Marshalls natural sandstone paving to create a smart seating area. Using the same stones, we built a neat semi-circular step down from the patio doors. This patio was now large enough to house a barbeque and tables and chairs.

A winding pathway crossed the vibrant green grass and led from the house to a second patio. This time, we used a contemporary circular paving design to form the shape of this space. More room for seating was created as well as providing the garden with an eye-catching feature.

To give originality to the layout, we not only constructed two contrasting patios we also laid two different styles of path. Running parallel to the winding path, we built a second long, straight pathway down the edge of the lawn. This led from the house to the greenhouse.

Behind the greenhouse, we dug over a large plot, which would have a number of functions. It included a vegetable bed for the children, so the younger family members could try their hand at gardening. There was also a separate section for composting. Trellis screening panels were then used to conceal certain locations, like the compost spot, from the main view of the landscape.

In the borders, we used wood bark chippings to keep the weeds at bay. Around the circular patio, we cut multi-functional beds. These could be used to display colourful seasonal bedding plants or grow evergreen shrubs that would be easy to maintain all year round.

To the rear of this garden, there was still room to incorporate a circular base for the summerhouse and another small flowerbed.

 

The conclusion

Contemporary family garden designWhat a difference our design made to this large garden. It was highly pleasing to turn a once under-used plot into a place that could be enjoyed by the whole family. With seating areas, flower and vegetable beds, a summerhouse and greenhouse, plus a lush new lawn there was something for everyone.

Flexibility was a major factor in every element of this design. We wanted each aspect of the garden, from the patios through to the beds and borders, to be able to cater for a variety of different functions.

This once under-used garden would now be buzzing with family activity.

 

No comments yet.

Leave a Reply