Clever curves and clean contours

The challenge

Lawn before the work was completeThe owners of this modern detached house in Loughborough wanted to refresh the design of their garden and incorporate some practical and stylish features.

At present, the garden consisted mainly of lawn, which was bald in patches, surrounded by some straightforward borders containing mature shrubs. Our clients wanted us to include more seating areas, a pergola, raised flowerbeds and a water feature in our design.

Fortunately, their land was spacious enough to accommodate all of these and gave us plenty of scope to develop our garden design ideas.

 The concept

Circular lawn with pregola and planted borders garden designOur designer wanted to move away from the fairly traditional landscaping of the garden by creating some interesting shapes and softer curves.

First, a circular lawn was cut with complementary paved circles inset into two sides. New turf was laid to give a healthier and more vibrant green lawn. Shaped beds were added on either side of the grass with a pergola and seating area placed in the corner between them.

A stroll across the lawn now led to a permanent bench seat inset into a raised bed. The triangular corner raised bed was constructed using sand coloured multi-sized stones while the built-in bench was made from smooth pressure treated timber.

Above the bench, we used tanalised timbers to build a pergola rising up over the bed. Architectural plants such as cordyline were planted to give texture, shape and colour to the planting scheme with some climbers positioned to the rear.

In the main beds, we used a layer of geotextile membrane, which prevents weeds coming through, but allows water to drain through freely. Amongst the colourful new shrubs, we positioned a Hydrus sphere sandstone water feature upon a mound of pebbles. This added motion, sound and visual interest to the newly cut borders.

We used sandstone paving to create a much larger patio area near to the house. Edging blocks were laid to define the contours of the patio, lawn and paved circular features. We also used them to outline the sides of the new path leading down to the corner of the garden that housed the shed and wheelie bins.

We built a new shed and surrounded it with trellis screening to conceal this section from view. Another practical step we took was to include Aco drainage channels around the paved areas to allow water to drain away freely.

The conclusion

Pergola afterWhat was once a traditional square cut plot was now full of curves and contours. Although the garden design contains raised and ground flowerbeds, it still manages to be low maintenance, thanks to the geotextile membrane and low-growing shrubs used in the planting scheme.

The owners were delighted at having a choice of seating area. They were also impressed by the enhancements to the landscape made by the paving and screening, and especially by the stylish pergola and water feature.

 

 

No comments yet.

Leave a Reply