Building a garden from scratch

The challenge

Garden before work began The owners of this large detached property in Stoneygate, Leicester had bought a piece of additional land in order to extend their existing garden. The disused land was overgrown with grass and the ground uneven.

Our clients were surgeons, and they wanted somewhere to relax and entertain friends when they were away from work. They also wanted a garden that would be fun for their small children now, but also somewhere for their youngsters to grow into.

 

The concept

Cake of the garden designClearing and levelling the site was our first priority. As there were only overgrown scrub, bare patches and some old paving slabs, there was nothing we needed to retain.

This gave our designer a blank canvas on which to work. As we now had a lovely long stretch of garden, we decided to construct a fun, winding path to link one end to the other.

Using Bradstone old riven paving, we extended the patio and continued with the same stones to form the pathway. Bradstone Brindle block edgings defined the contours of the patio and path.

We decided to divide the lawn into two separate curvy shapes. New turf gave the garden a burst of vibrant colour. Informal sand coloured stepping stones led across the first lawn to a new shed, which we painted a soft pastel blue.

At the end of the garden, the winding pathway led to a new summerhouse, which we painted a pale pink. Around the summerhouse, we formed a circular feature design from the Bradstone old riven paving to create a smaller, more intimate patio space.

From this patio, you could look across to the children’s play area, which we’d set into the contours of the second lawn. We covered the ground of this section with play bark before installing a range of children’s play equipment. Play bark is ideal for creating a softer, safer landing for younger kid’s activity areas.

To finish, we enclosed the garden with a combination of stylish new trellising, and fencing with concrete posts and gravel boards. Whilst we gravelled some beds and borders for low maintenance, we incorporated a varied planting scheme in others. With low growing colourful flowers to the front, we were able to plant taller shrubs at the back and trail some scented climbers up the trelliswork.

The conclusion

Family garden designThis was a plan that had to be drawn up from scratch. It was extremely satisfying to watch the progress of our design and see its structure and character emerge from what had essentially been waste ground.

To say the owners were delighted is an understatement. They kindly wrote to us to say they couldn’t be happier with their new garden and it had become a great space for their family to enjoy. They also commented that it had been a wonderful surprise to discover their new landscaping had added about 15% to the value of their property.

Our clients added that they would be happy to recommend our company to anyone!

No comments yet.

Leave a Reply