Attractive From Every Angle

The challenge

Mr Randell 1Our client, an engineer, was looking for complete attention to detail. The garden had to be pleasing to view when sitting in the office as well as straightforward to maintain.

The challenge was turning this awkward, sloped garden into a functioning level space. At present, the differing heights and low damaged walls made the garden difficult to navigate.

The concept

Mr & Mrs Randell Finalised Garden DesignThe garden needed to look good from every angle. We not only wanted the view from the house to be striking, we also wanted the outlook from the summerhouse to the rear of the garden to be equally stunning.

We decided to rebuild and tidy the rockery on one side of the garden. This created a display of colour, but was still easy to maintain. We recycled existing paving slabs to form solid steps, instead of a slope, on either side of the rockery.

At the rear of the garden, we created a raised flower bed using Marshalls croft walling. This enabled us to retain the mature conifer trees that were an appealing feature of the garden.

Behind the rockery, we constructed three trellis panels. These could be used to trail climbing plants and act as a screen. They also made an ideal backdrop to the colourful rockery. A storage space to house the compost bin was then formed behind the screen of trellising.

For the central lawn area, our client decided on the ultimate in low maintenance and chose artificial turf. This looks lush and green and, of course, eliminates the problem of having to keep grass healthy and weed-free.

We designed a paved circular feature to enhance the shape of the lawn and make the patio area more interesting. A large circle was positioned in front of the grass while a smaller circle was laid in the centre of the lawn to house a bird table. The Marshalls Fairstone paving we used is ethically sourced, and our client chose golden riven sandstone in multi paving.

The pattern we created with the multi-paving was enhanced by being outlined with Marshalls pennent grey edgings. We used these along the paths and to surround the artificial lawn.

A new summerhouse was constructed in one corner of the garden. We wanted its base to look as smart as the summerhouse itself, so we formed a semi-circle of rumbled block paving to define this area.

For effective water management, we incorporated a gravel strip for drainage behind the summerhouse and attached a water butt to the corner of the structure. We were also required to relocate a drain.

The conclusion

Mr Randell 2The garden now looked great from every angle, and our client was delighted. This once awkward garden was now accessible, attractive and highly practical.

From a designer’s point of view, this is an excellent example of how every bit of a garden can be utilised, even if it’s an odd shape or on a sharp incline. We were able to incorporate a compost bin, water butt, summerhouse, rockery, and artificial lawn into a smart design.

No comments yet.

Leave a Reply