A Welcoming Family Friendly Garden

The challenge

Brandreth beforeThis large detached home in East Leake, Nottinghamshire came with an extensive garden that wrapped itself around the property.

At present, the house was surrounded by gravel with a large lawn to one side.

The owners asked us to come up with a plan that would replace the sizeable expanses of gravel with something more attractive and functional.

Our clients also wanted to create a larger patio space outside the two sets of double doors to the rear of the property. They wanted their garden to become more welcoming and family friendly, in keeping with their home.

The concept

Brandreth DesignFirst, we looked at how we could make a stylish feature of the new paths we planned to run around the house.

Removing the gravel, we laid grey sandstone paving with pennant grey rumbled setts to edge and define the pathways around the sides of the property. A straight path in the same materials was laid so that it led from outside the front door down to the gate.

We decided to alter the steps leading from the patio doors at the rear of the house to create bigger platforms. Now, with two sets of three easy steps leading down to the patio, we built a much larger seating area to hold tables, chairs and other garden furniture.

A second, square patio was positioned into the lawn further along the garden. To give privacy to this new seating area, we planted two photinias and a silver birch tree to provide a natural screen.

New raised flowerbeds were incorporated into the design, with one running along the side wall. A permanent bench was fixed into this wall to form casual seating beside the flowerbed.

Now the garden had been reshaped, new lawns were installed to the right of the gate and in the centre of the design using Rolawn Medallion turf. To the left of the gate, the lawn has been patched so that it meets the new paving.

In the flowerbeds by the house, new gravel was installed on geotextile membrane to make easy maintenance beds. These were filled with lavenders and dwarf shrubs while existing trees were left where they were to give an established feel to the garden.

The conclusion

Brandreth AfterThe satisfying thing about this landscape design was being able to change the garden so that it complemented the house. Our clients were very happy with their new outdoor space that could accommodate large gatherings of family and friends.

This was a welcoming garden that fitted in perfectly with the lifestyle of its owners who could now entertain and relax in style.

No comments yet.

Leave a Reply